Pembe Estetik Nedir?
Pembe Estetik; Diş etinde estetik bir gülüş için gerçekleştirilen işlemlere denir. Kişilerde mükemmel bir gülüş için sadece güzel dişler yeterli olmaz. Diş eti de en az diş kadar gülüş için önemli bir unsurdur.
Diş güzelliği bir diş etinin sağlıklı olmasına, renginin ideal bir renk olmasına ve diş etinin dişler ile arasında bir uyum olmasına bağlıdır.
Bir diş etinin sağlıklı ve güzel görünmesi için renginin pembe olması gerekir, pütürlü bir görünümde olmalıdır ve dişlere yapışık olmalıdır. Estetik bir gülüş elde etmek için diş sağlıklı bir görünüme kavuşturulur.
Hoş bir gülümse için çene, diş, diş eti ve dudağın ahenkli olması gerekir. Diş eti estetiği öncesinde sorun iyice algılanmalıdır. Bu soruna bağlı olarak operasyon tekniği belirlenir. Gülme sırasında diş etlerinin fazla görünmesi istenmeyen bir durumdur.
Bu durumla karşı karşıya kalan hastaların diş etlerinde bir miktar küçültmeye gidilebilir. Şiş bir durumda olan, kızarmış ve kanaması bulunan kişilerde diş eti estetiğinden önce diş eti problemleri tedavi edilmelidir. Diş taşı varsa temizlenmelidir.
Pembe estetik adını verdiğimiz uygulama gülümseme sırasında ön iki dişin tepe kısmında bulunan diş etlerinden geçen hayali bir çizginin üst dudağa dokunması ile gerçekleşir. Ağızda bulunan diğer dişlerle ve diş etleri arasında belirli bir ölçü olmalı ve uyum içerisinde olmalı.
Bazı durumlarda dişler güzeldir fakat diş etleri gülümsemeyi bozar. Bazen ise dişlerde sorun vardır ama diş etleri düzgündür. Bazı hastalarda ise diş eti çekilmesi problemi vardır.
Bu problem diş köklerinin görünmesine neden olur ve diş boyları gereğinden fazla uzun gözükerek kişiyi rahatsız eder. Bu durumda diş etine ilave yapılır. Bu sayede hem diş eti sağlığı sağlanır hem de estetik olarak göze hitap eden bir görünüm elde edilir. Tabi ki bu uygulama öncesi diş etinin neden çekildiğini saptamakta fayda vardır.
Pembe Estetik Yöntemleri Nelerdir?
Rejeneratif: Periodontal hastalık nedeni ile harap olmuş destek dokularının olduğu hastalarda uygulanan bu yöntem vücudun kendi yapım mekanizmaları uyarır ve yeniden yapılmasına yardımcı olur.
Bazen hastalıktan etkilenen dokular vücuttan uzaklaştırılır. Doku uyarıcı proteinler ya da kemik grefti kullanılır. Bu sayede yeni destek yapılarının oluşması amaçlanır.
Gingivektomi: Diş eti büyümesinde ve fazlalık olan diş etinin çıkarılması işlemine verilen isimdir.
Gingivoplasti: Fazla oranda görünen diş eti veya asimetrik olan diş eti seviyesi için uygulanır.
Kron boyu uzatma: Dişlerde fazla doku kaybının oluştuğu durumlarda dişlerde kron boyu uzatılarak fazla diş eti dokusu çıkartılarak kemik yeniden şekillendirilir.