Diş beyazlatma işlemi klinik bir ortamda diş hekimleri tarafından uygulanabilen bir gülüş iyileştirme yöntemidir.
Gelişen teknoloji ile birlikte bu uygulamadaki başarı oranı giderek yükselmekte ve güvenilir bir yöntem olarak pek çok hasta tarafından sıklıkla tercih edilmekte ve pek çok hastaya uygulanabilmektedir.
Diş Beyazlatma işlemi nasıl yapılır?
Uygulamaya başlamadan öncelikle diş etlerini koruma amacı ile diş etleri için koruyucu bir tabaka uygulaması yapılır. Daha sonra tecrübeli bir diş hekimi tarafından dişin açıkta kalan kısımlarına ağartıcı kimyasal jel uygulaması yapılır.
Ağartıcı kimyasal jel uygulamasına özel lazer dişlere bir miktar tutulur. Burada diş beyazlatılmaz. Amaç ağartıcı jeli aktive etmektir. Dişin ihtiyacı olan gerekli temizlik işlemleri yapıldıktan sonra işlem tamamlanır.
Oldukça etkili olan bu beyazlatma işlemi genellikle bütün hastalarda tek seansta sonuç verir. Renklenmenin durumuna göre seans sayısı artabilir. Beyazlatma işlemi hemen hemen herkese uygulanabilir. Fakat bazı kişilerde tedavi etkili olmaz.
Eğer dişler sağlıklı ise beyaz ve güzel bir gülümseme elde edilir. Operasyon öncesi diş hekimi tarafından ağız sağlığı muayenesi mutlaka yapılmalıdır. Diş beyazlatma işlemi zor ve zahmetli bir işlem değildir.
Bu işlem ile dişler çok kısa sürede etkili bir şekilde beyazlaştırılır. Yapılan bazı alıştırmalara göre diş hekimi kontrolünde gerçekleştirilen bu diş beyazlatma işleminin hiçbir sakıncası yoktur. Yani güvenlidir.
DİŞ BEYAZLATMA TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?
Genel olarak bütün hastalarda ilk uygulama sonrası dişlerde beyazlama durumu gözlemlenir. Fakat tam olarak beyaz bir gülüşe kavuşma süresi 10 ila 14 gündür.
Bu süre içinde uygulamanın devam etmesi gerekir. Hastanın bu uygulama sonrası ağız hijyenine dikkat etmesi ve dişlerine iyi bakması gerekir. Ayrıca sigara, kahve, çay ve şarap tüketimi aza indirilmelidir.
Aksi takdirde dişlerin beyaz kalması için pekiştirme tedavisine ihtiyaç duyulacaktır. Bu tedavinin başarılı olması için kullanılan ağartıcı kimyasal ilacın markasının önemi vardır. Ayrıca uygulamayı yapan hekim işinde başarılı ve tecrübeli olmalıdır.
İlacın kullanım şekli de çok önemlidir. Sarı ve kahverengi renk değişmelerinde oldukça başarılı sonuçlar alınabilir. Grileşmiş renk değişimlerinde diş beyazlatma uygulaması yapmak ise daha zordur. İşlem sonrası 30 dakika hassasiyet oluşması normaldir.
Dişlerde istenmeyen ve beyazlatma uygulamasını kişinin bir ihtiyacı haline getiren bu lekeler ise şu nedenlerle oluşur;
– Kahve, çay, kola ve sigara gibi tüketim maddelerinden uzak durmamak
– Gelişim çağında çok fazla antibiyotik tüketmek
– Eski protezler, kaplamalar ve dolgular
– Dişe gelen darbeler
– Yaşın ilerlemesi